Duyusal ve Panel Testleri

Duyusal ve Panel Testleri

Duyusal ve Panel Testleri

Duyusal değerlendirme, görünüş, koku, tat, doku gibi duyusal özelliklerin algılanmasının bir sonucu olarak gerçekleştirilir. Duyusal değerlendirme de bireylerin bir uyarıya tepkisi ölçülmektedir. İnsanlar uyaranlara karşı üç tepki=yanıt tipi gösterirler.

Duyusal değerlendirme işlemleri şu yöntemlerle test edilmektedir.
- İkili-üçlü test
- Tanımlayıcı duyusal analizler
- Panel testi
- Derecelendirme testi
- Skalayla değerlendirme testi
- Üçgen testi

Gıda sektöründe duyusal değerlendirme işleminin amacı:
- Gıdanın kalitesinin korunması
- Yeni ürün geliştirmek
- Ar-Ge çalışmaları
- Var olan ürünün kalitesini artırma
- Tüketicilerin tat eğilimlerinin belirlenmesi
- Ürünün farklı ürünlerle kıyaslanması
- Ürünün derecelendirilmesi
- Depolama dayanıklılığının belirlenmesi
- Pazar eğilimlerinin belirlenmesi

Duyusal değerlendirme de en önemli konu panel oluşturma aşamasıdır. Panelistler; eğitilmiş (laboratuvar paneli) ve eğitilmemiş (tüketiciler) panelistler olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Duyusal değerlendirme; panelistler tarafından temel dört tat (tatlı, acı, ekşi, tuzlu) bileşiği üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarımızda “Duyusal ve Panel Testleri” çeşitli gıda maddeleri üzerinde gerçekleştirilmektedir.

6314