Zeytin Yağı Analizleri
Zeytinyağı Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğine göre; “sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır.” şeklinde tanımlanır. Zeytin yağının; natürel zeytin yağı, rafine zeytin yağı, riviera zeytinyağı, çeşnili zeytinyağı gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Zeytinyağının kimyasal ve fiziksel özellikleri, zeytinin yetiştiği iklim ve toprak koşullarına, türüne ve zeytinyağı üretiminde kullanılan yöntemlere bağlı olarak değişmektedir. Zeytinyağının kalitesi, hasat döneminden sıkım ve şişelemeye kadar geçen tüm süreçten etkilenmektedir. Bu nedenle zeytinyağının kalitesini belirleyen bazı parametreler önem kazanmaktadır.
Zeytinyağlarında kalite ve saflık belirlenmesi açısından bazı parametreler şu şekildedir:
Kalite parametreleri:
Serbest Yağ Asitliği | TS EN ISO 660 |
Peroksit Tayini | TS EN ISO 3960 |
UV Soğurma Değerleri | TGK 2014/53-54, COI T.20 doc19 |
Nem ve Uçucu Madde | TS EN ISO 662 |
Ağır Metaller | NMKL 186 |
Duyusal Özellikler | TS 3707 ISO 5492/ Nisan 2001 |
Kırılma indisi | TS EN ISO 6320 |
Yağ Asidi Metil Esterlerin Tayini | TGK 2014/53 |
Steril Bİleşimi Tayini | TGK 2014/53-54; COI T20.doc10 |
β-Pozisyonlu Palmitik ve Stearik Asit | TGK 2014/53 |
Vaks Miktarı | TGK 2014/53, COI T20.doc17/18 |
Bağıl Yoğunluk | TS 1018, TS 4959, TS 522, TS 342, TS EN 1131, TS EN ISO 661 |
Sabunlaşma Sayısı | TS EN ISO 3657 |
İyot Sayısı | TS EN ISO 3961 |
Trans Yağ Asitleri | TGK 2014/53 |
Gerçek ve Teorik ECN42 Arasındaki Maksimum Fark | TGK 2014/53 |
Sterol, Eritrodiol, Uvaol Bileşimi ve Miktar Tayini | TGK 2014/53-54; COI T20.doc10 |