Mikrobiyolojik Analizler
Kozmetik ürünleri artık hayatımızın her yerinde kullandığımız makyaj malzemeleri, deodorantlar, parfümler gibi ürünleri kapsamaktadır. Özellikle ciltle direkt temas eden ürünler olan kozmetik malzemeleri için en önemli nokta mikroorganizma yüküdür.
Kozmetik Ürünlerin Mikrobiyolojik Kontrolüne İlişkin Kılavuz baz alınarak, kozmetik ürünlerde laboratuvar çalışmalarının yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan söz konusu kılavuz kapsamında kozmetik ürün üreticileri İyi Üretim Uygulamaları Kılavuzuna uygun üretim yapmak zorundadırlar.
Kozmetik ürünlerde ilk olarak kullanıcı tipi, uygulama alanı, kozmetik ürünlerindeki olası değişiklikler ve mikroorganizmaların patojenik özellikleri dikkate alınarak risk analizi yapılmalıdır. Kozmetik ürünlerinde kesinlikle bulunmaması gereken mikroorganizmalar; Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans ve Escherichia coli’dir.
Kozmetik ürünler iki ayrı kategoride değerlendirilirler:
Kategori 1 | 3 yaş altı çocuklara yönelik ürünler, göz bölgesine uygulanan ürünler, mukoz membranlara uygulanan ürünler |
Kategori 2 | Diğer ürünler |
Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile uluslararası standartlar, test yöntemleri, ve ilgili yasal düzenlemeler baz alınarak Kozmetik Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler gerçekleştirilmektedir.
Kozmetik ürünlerinde aerobik mezofilik bakteri sayımı ile kullanılan ürünlerin kalitesi hakkında fikir sahibi olabiliriz. Kozmetik ürünlerinin tüketiciye ulaşana kadar geçen hammadde depolama, üretim, taşıma gibi aşamalar hakkında yorum yapabiliriz. Aerobik mezofilik bakteri, kozmetik ürünlerde Kategori 1 ve Kategori 2 ürünler için 102 - 103 cfu/g fazla olmamalıdır.
ISO 21149 | Kozmetik - Mikrobiyoloji - Aerobik mezofilik bakterilerin sayımı ve tespiti |
Staphylococcus aureus, insan sağlığını olumsuz etkileyen, genellikle ağız-burun derisi ve mukozasına, el ve ayak derisine, saç ve bıyık gibi kıl diplerine ve kulak yoluna bulunan mikroorganizmalardır. S. aureus, vücut direnci düşmesi, vücuttaki bakteri sayısında artış olması veya enterotoksin oluşması durumunda tehlikeli duruma gelebilir. Stafilokokal enterotoksinler, termostabil karakterde olan pastörizasyon sıcaklıklarında tahrip olmazlar. Kozmetik ürünlerde S. aureus ‘un bulunması kabul edilemez.
ISO 22718 | Kozmetikler-Mikrobiyoloji-Staphylococcus aureus aranması |
Hastalık yapan ve kozmetik ürünlerde asla bulunmaması gereken mikroorganizmalardan biri de koliform bakterilerdir. Koliform bakterilerin en bilineni ve zararlı olan Escherchia coli’ dir. E.coli, çoğunlukla memeli hayvanların bağırsaklarında yaşamaktadır. Bu nedenle gıdalara bulaşmış olması demek ürünün dışkı ile bir şekilde kontamine olması anlamına gelir. Kozmetik ürünlerin üretim, depolama taşıma şartlarının İyi Üretim Uygulamalarına uygun olmadığını gösterir.
ISO 21150 | Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Escherichia coli aranması |
Bir mantar türü olan Candida albicans, insanlarda oral ve vajinal enfeksiyonlara neden olan bir mikroorganizmadır. C. Albicans kesinlikle kozmetik ürünlerde bulunmaması gereken bir mikroorganizmadır. Cilt ile temas eden kozmetik ürünlerinde bulunması halinde mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
ISO 18416 | Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Candida albicans aranması |
Pseudomonas aeruginosa, toprakta ve sularda fazlaca bulunan bir mikroorganizmadır. Özellikle cilt ile temas eden kozmetik ürünlerinde yanıklarda ve açık yaralarda enfeksiyona neden olan patojen mikroorganizmalardır. Kozmetik ürünlerde Kategori 1 ve Kategori 2 deki ürünlerde bulunması kesinlikle kabul edilmez.
ISO 22717 | Kozmetik - Mikrobiyoloji - Pseudomonas aeruginosa tespiti |
Kozmetik ürünlerin üretim, depolama gibi aşamalarında kontamine olabileceği diğer mikroorganizma türleri de küf ve mayalardır. Çok geniş spektrumlarda canlılıklarını sürdürebilen küf ve mayalar kozmetik ürünlerinde bulunmaması gereken mikroorganizmalardır. Küf ve Maya Sayımı ürünlerin iyi üretim uygulamaları kapsamında üretilip üretilmediğinin göstergesi olarak gerçekleştirilen parametrelerdir.
ISO 16212 | Kozmetikler – Mikrobiyoloji – Maya ve küfün sayılması |