HABERLER

EFSA'dan Titanyum Dioksit İçin Güvenlik Uyarısı

Titanyum dioksit: E171 artık gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında güvenli kabul edilmiyor.

EFSA'dan Titanyum Dioksit İçin Güvenlik Uyarısı

Titanyum dioksit Nedir?

Titanyum dioksit, E171 kodlu gıdalarda kullanılan bir gıda boyasıdır. Gıdalar dışında kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Titanyum dioksit içeren gıdalar; çorbalar, et suları, soslar, salatalar, işlenmiş kuruyemişler sayılabilir.

European Food Safety Authority (EFSA) yaptığı son açıklamasında E171 – Titanyum dioksitin güvenli olmadığını düşünüyor. Yapılan bilimsel kanıtlar doğrultusunda “TiO2” partiküllerinin genotoksisitesiyle ilgili bir endişenin göz ardı edilemeyeceği sonucuna vardı. Bu durum, E171 – Titanyum dioksit için kabul edilebilir günlük alımının (ADI) belirlenemeyeceği anlamına gelmektedir.

Genotoksisite, bir kimyasal maddenin hücrelerin genetik materyali olan DNA'ya zarar verme yeteneğini ifade eder. Genotoksisite kanserojen etkilere yol açabileceğinden, güvenliği konusunda bir sonuca varmak için bir maddenin potansiyel genotoksik etkisini değerlendirmek önemlidir.

EFSA’nın sonuç olarak genel yorumu: “Genel toksik etkilere ilişkin kanıtlar kesin olmasa da yeni veriler ve güçlendirilmiş yöntemler temelinde göz ardı edemedik. Bir genotoksisite endişesi ve dolayısıyla gıda katkı maddesinin günlük alımı için güvenli bir seviye belirleyemedik.” şeklindedir.

Gıda Katkı Maddeleri Analizlerinde Güvenilir ve Akredite Hizmet

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak, gıda güvenliği alanında sağlıklı ve yasalara uygun üretimi desteklemek amacıyla katkı maddeleri analiz hizmeti sunuyoruz. Tüketici sağlığını tehdit edebilecek limit üstü veya izinsiz katkı maddelerinin tespitine yönelik çalışmalarımız, modern cihaz altyapısı ve uzman kadromuzla yürütülmektedir.

Gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri, hem raf ömrünü uzatmak hem de görünüm ve tat gibi özellikleri iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bu maddelerin uygun dozda kullanılması ve mevzuata uygunluğu büyük önem taşır. Nanolab olarak; renklendiriciler, koruyucular, tatlandırıcılar, antioksidanlar, kıvam artırıcılar gibi birçok katkı maddesinin kalitatif ve kantitatif analizlerini gerçekleştirmekteyiz.

Türk Gıda Kodeksi ve uluslararası standartlara uygun olarak yürütülen analizlerimiz sayesinde üreticiler, ürün etiketlemesinde doğru bilgi sunabilir, mevzuata uygunluk belgelerini güvenle alabilir. Akredite analiz hizmetlerimiz, hem iç piyasaya hem de ihracat süreçlerine yönelik kalite kontrol çalışmalarınızı destekler.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                                

Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.    

6302