BLOG

Stafilokokal Enterotoksin Aranması

Gıdalarda Stafilokokal Enterotoksin Aranması

Stafilokokal Enterotoksin Aranması

Stafilokokal enterotoksinler, basit proteinlerin suda çözünebilen bir grubudur. Enterotoksijenik stafilokoklar gıdalarda sindirim sistemi üzerinde etkili olan enterotoksinleri meydana getirirler ve “Stafilokokal Gıda Zehirlenmelerine” neden olurlar. S. aureus enterotoksin üreten stafilokok türleri arasında en önemlisidir.

Stafilokoklar, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir patojenlerdir. Genellikle ağız-burun derisi ve mukozasına, el ve ayak derisine, saç ve bıyık gibi kıl diplerine ve kulak yoluna yerleşirler. S. aureus, Vücut direnci düşmesi, vücuttaki bakteri sayısında artış olması veya enterotoksin oluşması durumunda tehlikeli duruma gelir.

Stafilokokal enterotoksinler, termostabil karakterde olan pastörizasyon sıcaklıklarında tahrip olmazlar. Özellikle süt ineklerinde S. aureus nedeniyle mastitis hastalığı ortaya çıkar. “Stafilokokal Gıda Zehirlenmesi” gıdanın 100 gramında en az 100 ng enterotoksin bulunması durumunda ortaya çıkar.

S. aureus, özellikle gıda endüstrisinde çalışan kişilerin burnunda veya ellerinde bulunabilir. Gıda ürünlerinde, stefilokoklar aranmaktadır ve tespit edilmesi durumunda üretim, işletme hijyeni, personel hijyeni ve çalışma ortamı hakkında fikir sahibi olabilmekteyiz.

MİKROBİYOLOJİ ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300