BLOG

Tereyağında Taklit ve Tağşiş Analizleri

Tereyağına Uygulanan Taklit ve Tağşiş ... Gıdalarda Yapılan Hileler Nasıl Anlaşılır?

Tereyağında Taklit ve Tağşiş Analizleri

Günlük beslenmede margarinin zararları bilinmeye başladıkça yerini tereyağı almaya başlamıştır. Tereyağı ülkemizde fazlaca tüketilen hayvansal kaynaklı bir gıdadır.

Tereyağı; yağda çözünen vitaminlerin emilimini kolaylaştırır, antioksidan ve beta karoten içerir. Ortalama 15-20 kg sütten 1 kg kadar tereyağı elde edilebilmektedir. Tereyağı üretiminin maliyetli olması piyasadaki fiyatları da etkilemektedir. Bu durum da hem fiyatını düşürmek hem de az hammaddeden daha fazla ürün elde etmek isteyen firmalar taklit ve tağşiş uygulamalarına başvurmaktadır.

Peki tereyağında yapılan taklit ve tağşişler nelerdir?

Tereyağı gıda sektöründe en fazla tağşişe uygulanan gıdalardandır. En çok uygulanan hile tereyağına süt kreması yerine margarin ya da ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağların eklenmesi sayılabilir. Tereyağına farklı aroma, katkı maddelerinin ve gıda boyası ilaveleri gibi işlemlerde uygulanan tağşişlerdir.

Tereyağının sertliği genellikle tağşiş göstergesi olabilir. Yumuşak ve kolay eriyen bir tereyağına patates nişastası edilmiş olabilir. Ama gıdalara uygulanan tağşiş ve taklidin tüketiciler tarafından kolayca belirlenebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle gıdaların laboratuvarlarda test ve analiz edilmesi ve ürünlerin bu şekilde tüketiciye sunulması gerekmektedir.

Özellikle Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler ve analizler ile belirli dönemlerde gıdalarda taklit ve tağşiş yapan firmaların bilgileri paylaşmaktadır.

Aşağıdaki link üzerinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/1148/Kamuoyu_Duyurusu.pdf

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300