BLOG

Afltoksin B1 Tayini

Afltoksin B1 Tayini

Afltoksin B1 Tayini

Aspergillus flavus ve A. Parasiticus gibi mantarların sekonder metabolitleri olan aflotoksinler, pirinç, yer fıstığı, mısır unu ve soya fasulyesi unu gibi tahıl ürünlerinde bulunabilir. İnsan sağlığı açısından zararlı olan aflotoksinlerin en önemlileri Aflotoksin B1, Aflotoksin B2, Aflotoksin G1, Aflotoksin G2 olarak sıralanabilir.

Gıda ve yemlerle kontamine olmuş Aflotoksin B1 insan ve hayvan sağlığını tehdit eder. Aflotoksin B1 toksisitesi bağışıklık sistemini etkileme derecesinden, IARC (Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı) kapsamında kanserojen (Grup 1) olarak sınıflandırılan teratojenik, mutajenik ve karsinojenik aktivitelerin indüklenmesine kadar değişiklik gösterebilir. Direkt gıdalarla alınabildiği gibi hayvan yemleri ile hayvanlara ve et, süt, yumurta ile de insanlara geçebilir.

Gıdalarda ve yemlerde Afltoksin B1 analizi ile gıda güvenliği, ilgili yönetmelik ve yasalara uygunluk, üretim alanlarının durumu kontrol altında tutulabilir.

6300