BLOG

FDA Etiketlemesi

FDA Gıda Etiketleme Gereklilikleri Nelerdir?

FDA Etiketlemesi

Gıda etiketi; tüketicinin ürün içeriği hakkında bilgi sahibi olmasını en kolay yoludur. FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından hazırlanan gıda etiketlenmesi kapsamında gerekli şartlar ve limitler belirtilmiştir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre etiketleme kriterlerinde farklılıklar bulunmaktadır.

FDA tarafından belirlenen kriterler Etiketleme kuralları kapsamında gereklilikleri karşılayabilmek için gıdalar üzerinde test ve analiz işlemleri yapılmalıdır.

FDA tarafından yayınlanan gıda etiketlemesinde besin değerleri hakkında bilgilendirme genel hatlarıyla şu şekildedir:

- Kalori, Toplam Kalori: Bir porsiyon için enerji içeriği, kalori içeriği ifadesinin hemen ardından parantez içinde eklenmiş olarak kilojoule birimleri olarak da ifade edilebilir. Kalori hesabı “Atwater Yöntemi” ile gerçekleştirilebilir.

- Toplam Yağ: Toplam lipit yağ asitleri olarak tanımlanan ve yağ asitlerinin bir alkil zincirinden oluşan alifatik karboksilik asitler olduğu trigliserit olarak ifade edilen bir porsiyondaki toplam yağ gram sayısını ifade etmektedir. Bir porsiyon 0,5 gramdan az içeriyorsa, içerik sıfır olarak ifade edilebilir.

- Doymuş Yağ: Doymuş yağ içeriği bilgilerinin etiket beyanı hariç olmak üzere, çift bağ içermeyen tüm yağ asitlerinin toplamı olarak tanımlanan bir porsiyondaki doymuş yağ gram sayısını ifade etmektedir.

- Trans Yağ: Bir porsiyonda bir veya daha fazla izole edilmiş (yani, konjuge olmayan) çift bağ içeren tüm doymamış yağ asitlerinin toplamı olarak tanımlanan, bir porsiyondaki gram trans yağ sayısını ifade etmektedir.

- Kolesterol: Bir porsiyonda 2 miligramdan az kolesterol içeren ürünler için kolesterol bilgilerinin etiket beyanı gerekmemektedir.

- Sodyum: Bir porsiyonda 5 mg’dan az ise sıfır olarak ifade edilebilir.

- Toplam Karbonhidrat: Bir porsiyondaki toplam karbonhidratın gram sayısının en yakın grama ifade edilmesi dışında, bir porsiyon 1 gramdan az içeriyorsa, " Alternatif olarak 1 gram ”veya“ 1 gramdan az ”kullanılabilir veya porsiyon 0.5 gramdan az içeriyorsa içerik sıfır olarak ifade edilebilir.

- Diyet lifi: bir porsiyon 1 gramdan az içeriyorsa, diyet lifi beyanı gerekli değildir veya alternatif olarak "1 gramdan az içerir" veya "1 gramdan az" ifadesi kullanılabilir.

- Toplam Şeker: Tatlandırıcılar, şekerler veya şekerli alkol hakkında herhangi bir iddiada bulunulmamışsa, bir porsiyonda 1 gramdan az şeker içeren ürünler için şeker içeriği etiket beyanının gerekli değildir. Bir porsiyon 1 gramdan az içeriyorsa, en yakın grama göre ifade edilir.

- Eklenen Şekerler: Bir porsiyonda ilave şeker içeriği etiket beyanı, bir porsiyonda 1 gramdan az ilave şeker içeren ürünler için özellikle talep edilmediği sürece etikette beyanı zorunlu değildir.

- Protein: Bir porsiyondaki gram protein sayısının, en yakın grama ifade edilen, bir porsiyonun 1 gramdan az içermesi durumunda, "1 gramdan az içerir" veya alternatif olarak 1 gram kullanılabilir ve porsiyon 0.5 gramdan az içeriyorsa içerik sıfır olarak ifade edilebilir.

- Vitaminler ve Mineraller: D vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, Tiamin, Riboflavin, Niasin, B6 vitamini, Folat, B12 vitamini, Biyotin, Pantotenik asit, Fosfor, İyot, Magnezyum, Çinko, Selenyum, Bakır, Manganez, Krom, Molibden, Klorür, Kolin gibi vitamin ve mineraller “Yetişkinler ve çocuklar, bebekler, 1-3 yaş arası çocuklar, hamile ve emziren kadınlar” için önerilen günlük alım miktarları belirtilmiştir.

6300