BLOG

Hekzan Tayini

Hekzan Tayini

Hekzan Tayini

Farmasötik üretiminde, polimerizasyonda, endüstriyel temizleme ve yağdan arındırmada, yapıştırıcıların ve sızdırmazlık malzemelerinin üretiminde veya kauçuk işlemede olduğu gibi çeşitli uygulamalar için kullanılan hekzan için en önemli endüstriyel kullanım gıda üretimidir. Hekzan, gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür. Hekzan, AB direktifi 2009/32/EC’de gıdaların ya da gıda bileşenlerinin üretiminde kullanılabilecek ekstraksiyon solventleri arasında yer almaktadır.

Kullanılan gıda ürünleri;
- Bitkisel yağlar,
- Katı yağlar,
- Aromalar,
- Kokular,
- Renk katkı maddeleri

Hekzan gıdalarda işleme yardımcısı olarak kullanıldığından etiket üzerinde belirtilmiyor. Ancak işlenmiş ürünlerde eser miktarda da olsa hekzan bulunabiliyor. Hekzanın ise – özellikle de n-hekzan izomerinin – nörotoksik olduğu bilinmektedir. Bu nedenlerden dolayı yukarıda belirlenen gıdalarda Hekzan Tayini gerçekleştirilmektedir.

ISO 9289: Yağlı tohum kalıntıları - Serbest kalan heksanın belirlenmesi

6300