BLOG

ISO 672

Sabunlar - Nem Ve Uçucu Madde İçeriğinin Tayini - Fırınlama Yöntemi

ISO 672

Günlük temizliğin temel malzemesi olan sabun, sık sık kullanılmaktadır. Tüketici kullanımına sunulan sabunlar birçok kalite testlerinden geçmektedir. Sabunlarda gerçekleştirilen testlerden biri de ISO 672 standardı kapsamındaki “Sabunlar - Nem ve uçucu madde içeriğinin tayini - Fırınlama yöntemi”dir.

ISO 672 test yönteminin genel prensibi şu şekildedir:

• Yaklaşık 10 g'lık bir numune 0,01 g hassasiyetle tartılır,
• 103 2 °C'de kontrol edilen bir etüve yerleştirilir,
• Desikatörde soğutulur ve tekrar tartılır,
• İşlemler, birbirini izleyen iki tartım arasındaki kütle farkı 0,01 g'dan az olana kadar tekrarlanır.

Sabunlarda nem içeriğinin belirlenmesinin birçok nedeni vardır:

• Öncelikle raf ömrünün değerlendirilmesinde kullanılan bir parametredir.
• Sabundaki yüksek nem içeriği, depolama sırasında sabunun hidrolizi adı verilen bir süreçte serbest yağ asidi ve gliserol vermek üzere fazla suyun sabunlaştırılmamış yağ ile reaksiyona girmesine yol açacaktır. Bu nedenle nem içeriği hakkında bilgi sahibi olunmaya çalışılmaktadır.

6300