BLOG

Suda Çözünebilen Katı Madde (Briks) Analizi

Briks Nedir? Neden Test Edilir?

Suda Çözünebilen Katı Madde (Briks) Analizi

Gıda maddesindeki toplam kuru maddenin suda çözünen kısmına briks denir. Suda çözünür kuru maddeleri; ilk olarak fruktoz ve glukoz olmak üzere şekerler, sitrik asit, malik asit, tartarik asit gibi organik asitler oluşturur.

Briks tayini çoğunlukla; et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde, sebze ve meyveler gibi nemi yüksek gıdalarda, meyve suyu, alkollü içecekler gibi sıvı gıdalarda yapılmaktadır.

Briks özellikle gıdaların üretim aşamalarında, kalite kontrol amaçlı kullanılmaktadır. Meyvelerde olgunluğunun ve hasat zamanının takibi, meyve suyu, konserve ve salça gibi gıdaların işleme süreçlerinin sürekli takip edilmesi gibi işlemler için kullanılan bir parametredir.

Briks tayini için farklı yöntemler kullanılmaktadır:

- Refraktometre
- Areometre
- Kurutma dolabı

En çok kullanılan yöntem, en pratik ve hızlı sonuç veren refraktometredir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300