BLOG

TS 6318 - Yemde Rutubet (Nem) Tayini

TS 6318 - Yem – Rutubet (Nem) Tayini

TS 6318 - Yemde Rutubet (Nem) Tayini

Yemlerde nem miktarı, yemde bulunana serbest su miktarını ifade eder. Yemlerde bulunan nem ısıtma ile giderilebilir ve geriye kalan kısım kuru madde yüzdesi veya kısmi kuru madde yüzdesi olarak bilinir.

Yemde Rutubet (Nem) Tayini, yemin bozulma ihtimalini tespit ettiği gibi yem fiyatlarının tespiti için de nem miktarı tespit edilebilir. Aynı zamanda nem miktarı tespit edilerek kuru madde yüzdesi de belirlenir.

- Tane yem için depolama nem oranı % 14’ün altında olmalıdır.
- Silajda kullanılan yemlerin nem oranı %26'nın altına düşmemelidir.

Yem Tayini yönteminin aşamaları kısaca şöyledir:
1- Temiz numune kabını 105 ºC'deki fırına 1 saat ısıtın.
2- Numune kabını fırından alıp desikatörlere soğuyuncaya kadar bekletin, tartın ve ağırlığını kaydedin.
3- Numune kabına yaklaşık (1-2) gram numune koyun.
4- Numuneyi içeren kabı 135 ºC'de 3 saat fırında işleme bırakın.
5- Kurutma süresi bittikten sonra numune kabını fırından alıp soğuyana kadar desikatöre koyun. Soğuduktan sonra desikatörden çıkarıp tartın.

TS 6318: Animal Feeds-Determination of Moisture - Hayvan yemleri-Rutubet tayini

Yemde Rutubet (Nem) Tayini için Nanolan Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.

6300