BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
“Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği” kapsamında “Takviye Edici Gıdalar” Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzerisıvı veya tozformlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde de takviye edici gıdaların tüketimi artmıştır. İlgili yönetmeliğe uygun şekilde üretilen ve satışa sunulan gıda takviyeleri mikrobiyoloji, ağır metal ve toksikolojik testler gibi parametrelerden geçmelidir.
- Mikrobiyolojik Testler
Steril olmayan gıda takviyeleri; bitkisel ilaçlarda hasat, işleme, paketleme, depolama, taşıma gibi birçok aşamada mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Genel olarak kontaminasyonun sebepleri;
• Bitki gübresi
• Kontamine sulama suları
• İşçi hijyeni ve sanitasyon hataları
Testler kapsamında, toplam aerobik bakteri sayısını, toplam maya ve küf sayımı, Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus ve Clostridium sayımı yapılmaktadır.
- Ağır Metal Testi
Gıda takviyelerinde; Kurşun, Kadmiyum ve Cıva gibi ağır metaller en fazla analiz edilen kirleticilerdir.
Gıda takviyelerinde bulunan ağır metaller, insan sağlığı açısından ciddi sonuçlara doğurabilir.
- Aflotoksin Analizi
Aflatoksinler, esas olarak Aspergillus flavus, A. parasiticus ve A. nomius mantarları tarafından üretilen, doğada her yerde bulunan, insan sağlığına olumsu etkileri olan bir grup toksik ikincil metabolittir.
Gıda takviyelerinde de Aflotoksin analizi gerçekleştirilmektedir:
Toplam Aflatoksin , Aflatoksin B1