BLOG

İnositol Tayini

Enerji İçeceklerinde İnositol Tayini

İnositol Tayini


İnositol veya daha doğrusu miyo-inositol, beyinde ve diğer memeli dokularında bol miktarda bulunan karbosiklik bir şekerdir; çeşitli hormonlara, nörotransmitterlere ve büyüme faktörlerine yanıt olarak hücre sinyal iletimine aracılık eder ve ozmoregülasyona katılır. Enerji içeceklerinini üretiminde kullanılan inositol “Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği” kapsamında belirli bir limitte sınırlandırılmıştır. Enerji içeceklerinde bulunması gereken inositol miktarı 100 mg/L olmalıdır.

Kafein, inositol, glukoronolakton ya da taurin gibi maddeler Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliğine göre yalnızca enerji içeceklerinde kullanılabilirler. Böylece enerji içeceklerinde “İnositol Tayini” için iki farklı neden bulunmaktadır:

  • İnositol miktarının tebliğe uygunluğunun tespiti
  • Alkolsüz içecek üretiminde inositol kullanımının kabul edilmemesi

Yukarıda belirtilen maddeler doğrultusunda akredite ve yetkili Gıda Analiz Laboratuvarlarında “İnositol Tayini” gerçekleştirilebilir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300