BLOG

Meyve Suyunda Meyve Oranı Tayini

Meyve Suyunda Meyve Oranı Tayini

Meyve Suyunda Meyve Oranı Tayini

Türk Gıda Kodeksi’ne göre meyve suları dört kategoriden oluşmaktadır;

- Meyve suyu, tek meyve veya daha fazla meyvenin yenilebilir kısımlarından elde edilen, elde edildiği meyve veya meyvelerin renk, aroma ve tat özelliklerini taşıyan, fermente olmamış ancak fermente olabilen ürün. Meyve oranı %100’dür.
- Meyve nektarı, şekerlerin ve/veya balın ilave edilmesiyle veya ilave edilmeksizin su ilave edilmesiyle elde edilen meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve suyu konsantresi, su ile ekstrakte edilen meyve suyu, meyve suyu tozu, meyve püresi ve/veya meyve püresi konsantresi ve/veya bunların karışımı olan ürün. Meyve oranı %25-99
- Meyveli içecek, meyve oranı %10-24 arasında değişen miktarlarda su, tatlandırıcı, asit ve izin verilen diğer katkı maddeleri içeren meyve suyu konsantresi, meyve suyu, meyve pulpu konsantresi, meyve pulpu veya drink şurubudur. Meyve oranı %10-24
- Meyve aromalı içecek, meyve oranı %0-9 arasında olan içecek türüdür.

Meyve sularında kalite kontrol başta olmak üzere, ilgili yönetmeliklere uygunluğunun tespiti, iddia edilen meyve oranının belirlenmesi için Meyve Oranı Tayini önemli bir analizdir.

6300