BLOG

Şeker Alkollerin Tayini

Şeker Alkollerin Tayini

Şeker Alkollerin Tayini

Bilinçli ve sağlıklı beslenmeye yönelimle birlikte ilk olarak şeker günlük diyetten çıkarıldı. İnsan sağlığı açısından çok şeker tüketiminin zararları uzmanlar tarafından sıkça vurgulanmakta. Bu durum da şeker alkolleri gibi şeker ikamelerine olan ilgiyi artırmıştır.

Fırın karışımları, tahıllar, diyet ürünleri ve dondurma gibi çeşitli ürünlerde kullanılan şeker alkolleri, sadece ürünlere tatlılık kazandırmak amacıyla değil aynı zamanda ürünlerin tekstürel yapılarının sağlanması, nem tutuculuklarının arttırılması ve ağızda ferahlık amacıyla da kullanılırlar.

Şeker molekülleri ve alkol moleküllerinin melezleri olan şeker alkolleri, sindirilebilir karbonhidratlardır ve aldehit grubunun bir hidroksil grubuyla yer değiştirmesi ile elde edilirler. Düşük kalorili tatlandırıcılar olarak kabul edilen şeker alkolleri, “ilave şeker içermez”, “şekersiz” ibareleri içeren birçok paketli gıda ürününde kullanılmaktadır.

Gıda ürünlerinde sıkça kullanılan şeker alkolleri nelerdir?

• Eritritol
• Hidrojene Nişasta Hidrolizatları
• İzomalt
• Laktitol
• Mannitol
• Maltitol
• Sorbitol
• Ksilitol

Paketli gıdalarda çeşitli amaçlarla katkı maddesi olarak kullanılan şeker alkolleri laboratuvar analizleri tespit edilebilir. Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.

6300