BLOG

Solvent Kalıntı Analizi

Solvent Kalıntı Analizi

Solvent Kalıntı Analizi

Solventler (çözücü), genellikle bir malzemeyi, maddeyi çözmek ya da seyreltmek amacıyla kullanılan çok sayıda kimyasal maddeden oluşan organik sıvılardır. Çözücü; Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Ve Gıda Bileşenlerinin Üretiminde Kullanılan Ekstraksiyon Çözücüleri Tebliğinde (Tebliğ No: 2013/45), Gıda maddesinin üzerinde veya içinde bulunan bulaşanlar da dahil olmak üzere gıda maddesini veya onun bir bileşenini çözen maddeler olarak tanımlanmaktadır.

Kağıt, karton, mukavva, alüminyum, teneke, cam, plastik gibi gıda ve yem ambalaj malzemeleri nedeniyle solvent kalıntısı tayini yapılması gereken bir parametredir.

Söz konusu tebliğde yer alan Ek- 1 kısmı İyi Üretim Uygulamaları (GMP) çerçevesinde kullanılacak ekstraksiyon çözücüler belirtilmiştir. Bu çözücüler; propan, bütan, etil asetat, etanol, karbondioksit, aseton, nitröz oksit.

Bir ekstraksiyon çözücüsü; eğer kullanımı yalnızca teknik olarak engellenemeyen kalıntı veya türevleri insan sağlığına zarar vermeyecek miktarlarda içeriyorsa, GMP koşullarına uygun kabul edilir. Gıdalara bulaşma ihtimali olan çözücüler, 1 mg/kg dan fazla arsenik ve kurşun bulunduramaz.

Bazı ekstraksiyon çözücülerinin bazı gıdalarda kullanıma izin verilen miktar aşağıdaki gibidir.

Hekzan Katı veya sıvı yağlarda veya kakao yağında 1 mg/kg.
Metil asetat Çay ve kahvede 20 mg/kg
Etil metil keton Katı veya sıvı yağlarda 5 mg/kg
Diklorometan Kavrulmuş kahvede 2 mg/kg, çayda 5 mg/kg
Propan-2-ol 10 mg/kg
Metanol 10 mg/kg
Dimetil Eter 0,009 mg/kg yağı alınmış protein ürününde


GIDA ÜRÜN ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300