Sorbik Asit ve Benzoik Asit Tayini: Gıda Koruyucularının Analizi
Gıdalarda Sorbik Asit ve Benzoik Asit Kullanımı Zararlı mıdır? Özellikler ve Kullanım Amacı Nedir?
Gıda Katkı Maddesi Nedir?
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre gıda katkı maddesi; “Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeleri” olarak ifade edilmektedir.
Gıda katkı maddelerinin; gıdanın besleyici değerini korumak ve artırmak, dokusal özellklerini geliştirmek, raf ömrünün uzatmak, lezzetini ve rengini korumak, mikroorganizma gelişimini önlemek, kalite standardizasyonunu artırmak gibi kullanım nedenleri vardır.
Sorbik Asit ve Benzoik Asit Nedir?
Sorbik asit ve benzoik asit gıda koruyucusu olarak kullanılan katkı maddeleridir. Sorbik asit (E200), gıdaları mantar, bakteri ve küflere karşı koruyan bir katkı maddesidir. Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktar %0,5 ile 0,0025 arasında değişmektedir.
Benzoik asit (E210), Aromatik karboksilik asit ailesinin en basit üyesi olan Benzoik Asit, birçok önemli organik bileşiğin sentezinin öncüsü olan zayıf bir asittir. Gıdalardan mikroorganizma kaynaklı bozulmaları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle reçel, marmelat, meyve suyu, ketçap, gazlı içecekler ve turşularda kullanılmaktadır.
Sorbik Asit:
-
- Doğal Form: Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur. Özellikle elma ve üzüm gibi meyvelerle ilişkili olarak bulunur.
- Kullanım: Gıdalarda mikrobiyal büyümeyi kontrol eder ve ürünlerin raf ömrünü uzatır.
- Gıda Koruyucu: Anti-mantar ve anti-bakteriyel özellikleri sayesinde ekmek, peynir, meyve suyu, turşu ve çeşitli işlenmiş gıdalarda kullanılır.
Benzoik Asit:
- Doğal Form: Küflerde, mantarlarda ve bazı meyvelerde bulunur.
- Kullanım: Özellikle asidik gıdalarda pH değerini düşürerek mikroorganizmaların gelişimini engeller.
- Gıda Koruyucu: Turşular, meyve suları, soslar ve turşu gibi düşük pH'lı ürünlerde kullanılır.
Söz konusu iki gıda katkı maddesi de
FDA tarafından Güvenli Gıda (GRAS) olarak tanımlanmaktadır.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Sorbik Asit ve Benzoik Asit Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Gıda Katkı Maddelerinin Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.