BLOG

Toplam Sertlik Tayini

Su Numunelerinde Toplam Sertlik Tayini

Toplam Sertlik Tayini


Suda bol miktarda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları, suyun sertliğine neden olan iyonlardır. Suyun sertliği de diğer tüm iyonlardan fazla miktarda bulunan kalsiyum ve magnezyum nedeniyle, “suyun içinde bulunan tüm katyonların toplam konsantrasyonuna eşdeğer kalsiyum karbonat konsantrasyonu” olarak ifade edilmektedir.

Suyun sertliği iki şekilde ifade edilir:

  • Geçici Sertlik (Bikarbonat Sertliği): Metal iyonlarının bikarbonatlarından kaynaklanan ve ısıtıldığında parçalanarak çöken sertlik.
  • Kalıcı Sertlik: Metal iyonlarının sülfat, nitrat ve klorürlerinden kaynaklanan ve ısıtıldığında çökmeyen, kimyasal işlemlerle giderilebilen sertlik.

Suların genel sertlik dereceleri şöyle sıralanabilir:

  • 0-75 ppm: Yumuşak kıvamlı
  • 76-150 ppm: Orta sertlik
  • 151-300 ppm: Sert kıvamlı
  • 301 ppm ve üzeri: Çok fazla sert

Sularda sertlik tayini önemli bir kalite test parametresidir. Sertlik analizi öncelikli gerçekleştirilen ve birçok açıdan su hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayan bir analizdir.

SU ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300