BLOG

Meyve Suyu Otantiklik Tayini

Meyve Suyu Otantiklik Tayini

Meyve Suyu Otantiklik Tayini

Otantiklik ya da otantisite, gıda gerçekliği olarak da tanımlanan, gıdaların bölgesellik veya içerik açısından ilgili yönetmelik ve yasal gereklilikleri kapsamında özgülüğünün korunmasını ifade etmektedir. Meyve suyu tüketicileri için üreticiye güven önemlidir. Sahte ya da yanlış etiketlenmiş ürünlerin tüketimini ve tüketicilerin kandırılmasının önlenmesi için otantiklik ya da orjinallik testi önemlidir.

Market raflarında; elma, kayısı, havuç, vişne, portakal ve çeşitli meyvelerden elde edildiği iddia edilen meyve suları yer almaktadır. Yetişkin ve çocukları tarafından tüketilen meyve sularının meyve oranları dikkat çekmektedir.

Meyve Suyu Otantiklik Tayini ile taklit ve tağşişin önüne geçmek, üretici güvenilirliğinin ölçülmesi, tüketici haklarının korunması hedeflenmektedir. Meyve sularında gerçekleştirilen sahtekarlıklar;
• Kasıtlı olarak katkı maddesi ilavesi
• Şeker, su, şurup gibi ilavelerle tağşiş
• Yanlış beyan

Aynı zamanda etikette yer alan “Şeker ilavesiz”, “Konsantreden değil” gibi iddiaların gerçekliği de sorgulanmalı ve üreticiden ispat etmesi istenmelidir.

6300