BLOG

Serbest Yağ Asitliği Ve Asit Değeri Sayısı Analizi

Serbest Yağ Asitliği Ve Asit Değeri Sayısı Analizi

Serbest Yağ Asitliği Ve Asit Değeri Sayısı Analizi

Serbest yağ asitleri (free fats acids), trigliserit yapıya bağlı olmayan, serbest halde bulunan yağ asitleridir. Serbest yağ asitleri, ham yağda fazla miktarda bulunur.

Yağlardaki asit miktarı; 1 g yağın nötrleştirilmesi için gerekli potasyum hidroksit veya sodyum hidroksitin mg olarak ağırlığı esas alınarak hesaplanmaktadır.

Serbest yağ asitleri, yağlar açısından önemli bir kalite kriteridir. Yağın raf ömrü takip parametresi olarak serbest yağ asitliği kullanılmaktadır. Serbest yağ asitliğinin artması ile oksidasyon stabilitesi azalır ve yağ acılaşmaya başlar.

Ayrıca, ham yağın asit giderme (nötralizasyon) işleminde ne kadar kostik ile muamele edilmesi gerektiği, ham yağın serbest asit miktarı ile hesaplanmaktadır. Bu nedenle serbest yağ asitliği ve asit değeri sayısı tayini nötralizasyon takip parametresi olarak da kullanılan bir yöntemdir.

Yağın istenilen asitlik seviyesine gelip gelmediği, proses aralarında alınacak yağ örneğinin asitlik kontrolü ile yapılabilmektedir. Böylece nötralizasyon işlemine zamanında müdahale edilerek proses uygun bir şekilde sonlandırılabilmektedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300