BLOG

Zeytinyağında Taklit - Tağşiş Testleri

Zeytinyağında Yapılan Taklit - Tağşiş İşlemleri Nelerdir? Sahte Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağında Taklit - Tağşiş Testleri

Zeytinyağı daha Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle ön plana çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerindendir.

Zeytin meyvelerinden mekanik yöntemlerle elde edilen zeytinyağı, trigliseritler, düşük oranda serbest yağ asitleri, fosfatitler, renk maddeleri, aroma bileşenleri steroller, lipovitaminler, fenolik maddeler, hidrokarbonlar ve mumları içermektedir. 1 kaşık zeytinyağı; 119 kcal, 1,9 mg E vitamini, 10 g tekli doymamış yağ asidi ve 8,1 μg K vitamini içerir.

Belirttiğimiz gibi zeytinyağı gıda sektöründe en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıdalardandır. Satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hile uygulayarak fiyatların düşürülmesi hem ekonomik olarak hem de halk sağlığı açısından problem oluşturmaktadır.

Peki Zeytinyağında Yapılan Taklit ve Tağşiş Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tüketicinin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlaması çok mümkün değil. Çoğunlukla renk, koku ve tadına bakarak fikir sahibi olmaya çalışabilir. Ama en önemli sonuç belirli laboratuvar testlerinin gerçekleştirilmesidir.

Zeytinyağı; “Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği” kapsamında belirtildiği şekilde üretim, depolama ve satış işlemlerinden geçmelidir. Bu yönetmelik kapsamında yapılabilecek test ve limitleri belirtilmiştir.

Taklit ve tağşiş işlemlerini belirlemek amacıyla yapılan bazı test ve analizler şu şekildedir:

Zeytinyağında en bilinen hile farklı bir bitkisel yağ karıştırılmasıdır. Farklı bir yağ karıştırılmasının tespiti, yağ asidi kompozisyonun belirlenmesi ile yapılabilir.

Zeytinyağı tağşişinin belirlenmesi için sıklıkla yapılan bir diğer analiz trigliserit bileşiminin belirlenmesidir. Trigliserit profilinin belirlenmesi özellikle güvenilirlik açısından önemlidir. Eş değer karbon sayısı ile zeytinyağında tohum yağları ile yapılan tağşiş belirlenmektedir.

Zeytinyağında doymuş yağ asitlerinin büyük bir kısmını palmitik asit, stearik asit oluşturmaktadır. Zeytinyağında %0,2 – 0,3 düzeyinde pirina yağı bulunmaktadır. Genellikle zeytinyağında bulunan stearik asit miktarı %2 oranını geçmemektedir. Bu bilgiler doğrultusunda yapılan tağşişler hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Zeytinyağında oleik, linoleik ve linolenik asitlerin trans izomerlerinin üst limitlerden daha yüksek bulunması, zeytinyağına hidrojene tohum yağlarının, esterleşmiş zeytinyağlarının veya desterolize zeytinyağlarının eklendiğinin göstergesidir.

Yapılan denetlemeler ve testler sonucunda taklit – tağşiş yapan firmaların isimleri Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır.

ZEYTİNYAĞI ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300