BLOG

Sterol İçeriğinin ve Kompozisyonunun Analizi

Sterol İçeriğinin ve Kompozisyonunun Analizi

Sterol İçeriğinin ve Kompozisyonunun Analizi

Hayvansal ve bitkisel dokularda bulunan steroid yapıdaki steroller, sabunlaşmayan madde içeriğinde bulunur. Yağların parmak izi sayıldıkları için her yağ çeşidinin sterol kopozisyonu birbirinden farklıdır.

Steroidler biyolojik süreçleri düzenlemektedir ve hücre zarlarının etki alanı yapısını sürdürerek zar güçlendirici olarak kabul edilmektedir. Omurgalıların başlıca sterolü kolesterol olurken, mantarlarda ergosterol anahtar rol oynamaktadır. Kolesterol birçok biyolojik membranda bulunur ve hayvanların ana sterolüdür. Bitkiler genelde daha karmaşık sterol bileşimlerine sahiptir ve bunlar bitkilerin embriyonik büyümesinde rol almaktadır.

Steroller, sinyal iletimi, hücresel sınıflandırma, hücre iskeletinin yeniden düzenlenmesi, asimetrik büyüme ve bulaşıcı hastalıklar gibi temel biyolojik süreçlerde önemli bir rol oynamaktadır.

Mantarlarda bulunan ana sterol ergosteroldür. Bu sterolün mantarlara karşı etkili olan antibiyotiklerle kendine özgü etkileşim özellikleri bulunmaktadır. Bakteriyel steroller ise ilkel sterollerdir ve sıcaklık, asitlik, basınç ve iyonik güç gibi çok aşırı koşullarda gelişen bakteriler tarafından üretilmektedir.

Steroller genel olarak kuruyemişler, yağlı tohumlar, baklagiller ve sebzelerde bulunurlar. İnsan vücudunda iyi kolestrolü (LDL) düşürme özellikleri nedeniyle bitki sterolleri insan sağlığında önemli yere sahiptir.

Sterol içeriğinin ve kompozisyonun tayini ile tağşişlerin önlenmesi ve farklı yağ karışımlarının önüne geçmek açısından önemlidir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300