BLOG

TS 1330 - Yoğurtta Asitlik Tayini

TS 1330 - Yoğurt - Asitlik Tayini

TS 1330 - Yoğurtta Asitlik Tayini

TS 1330 standardı yoğurt içeriğini, duyusal şartları ve yoğurt analizlerini içerir. TS 1330 standardına göre tüketiciye sunulacak yoğurt şu şartları sağlamalıdır. Yoğurtta asitlik tayini (soxhlet-henkel-SH cinsinden) aşağıdaki analiz prensibine dayanır:

- Numune iyice karıştırılır, bir beher içine 10 g tartılır.
- Numune üzerine kaynatılmış ve 40°C’ye soğutulmuş saf sudan 10 ml ilave edilir ve cam bagetle iyice karıştırılır.
- 0,5 ml fenolftalein çözeltisi eklenir.
- 0,25 N sodyum hidroksit çözeltisi ile en az 30 saniye titre edilir. Kalıcı hafif pembe renk oluşması gerekir.
- 100 g yoğurdun asitlik derecesinin bulunması için harcanan sodyum hidroksit miktarı 10 ile çarpılır, °SH olarak bulunur.

% Asitlik= SHx0,0225

Yoğurtta asitlik oranı aşağıdaki gibi olmalıdır.
- Gıda Maddeleri Tüzüğü ve TS 1330 Yoğurt Standardı’ na göre laktik asit cinsinden kütlece en az % 0,8 - en çok % 1,6 olmalıdır.
- Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’ne göre bu değer en az % 0,6 olmalıdır.

Yoğurtta Asitlik Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarına danışabilirsiniz.

6300