BLOG

Gıda Katkı Maddeleri Tayini - Sudan Boyaları Testleri

Gıda Katkı Maddeleri Tayini - Sudan Boyaları Testleri

Gıda Katkı Maddeleri Tayini - Sudan Boyaları Testleri

Gıda Katkı Maddeleri genellikle gıdalara renk vermek, tat vermek, gıdanın raf ömrünü uzatmak, gıdaları daha iştah açıcı hale getirmek için kullanılmaktadır. Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre insan sağlığı açısından kullanımı serbest, kısıtlı ya da yasak olan birçok katkı maddesi belirlenmiştir. İnsan sağlığı göz önüne alınarak gıdalarda kullanımı yasaklanan katkı maddelerinden biri de Sudan Boyalarıdır.

Sudan Boyaları, genel olarak gıda dışı kozmetik ürünlerde ve plastiklerin renklendirilmesinde kullanılmaktadır. Gıdalarda da kullanılmasının yasak olmasının temel nedeni Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından Sudan Boyalarının kanserojen olarak sınıflandırılmasıdır.

Kanserojen olan “Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Para Red, Rhodamine, Sudan Red G, Sudan Red B, Sudan Red 7B, Sudan Orange G, Sudan Black B” Sudan Boyalarının gıdalarda varlığı kabul edilemez ve düzenli olarak gıdalarda analiz edilmesi gerekir.

Sudan Boyalarının Tespiti için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile irtibata geçebilirsiniz.

6300