BLOG

Süt Tür Tayini(İnek, Koyun, Keçi, Manda)

Süt Tür Tayini(İnek, Koyun, Keçi, Manda)

Süt Tür Tayini(İnek, Koyun, Keçi, Manda)

Dünya çapında besleyiciliği ve sağlığa faydaları nedeniyle süt ve süt ürünleri en çok tüketilen gıdalar arasındadır. Ancak en fazla taklit ve tağşişe uğrayan gıdalar arasında da öndedir. Gıda güvenliğini, tüketici haklarını ve sağlığını koruma amaçlı süt ve süt ürünlerinde çeşitli analizler gerçekleştirilmektedir. Bu analizlerden biri de Tür Tayinidir.

Sütte Tür Tayininin amacı, iddia edilen süt ve süt ürünlerinin doğruluğunun ispatlanmasıdır. Özellikle manda sütü gibi maliyet ve besin değeri açısından değerli sütlerin farklı sütlerle karıştırılarak tüketiciyi kandırma çapalarının önüne geçmek ilk amaçtır.

Sütte Tür Tayini için kullanılan yöntemler;

• Protein Bazlı Yöntemler
Elektroforetik Teknikler
İmmünokimyasal Teknikler
Kromatografik ve Kütle Spektrometresi Teknikleri
• Spektroskopik Yöntemler
• DNA Tabanlı Yöntemler
PCR-RFLP
Türe Özel PCR
Gerçek Zamanlı PCR
Yüksek çözünürlüklü erime (HRM) analizi
Damlacık dijital PCR (ddPCR)
Döngü aracılı izotermal amplifikasyon (LAMP)
Yeni nesil dizileme (NGS) teknolojileri
• (Biyo)Sensörler

6300