BLOG

Süt Yağı Harici Yağ Aranması

Süt Yağı Harici Yağ Aranması

Süt Yağı Harici Yağ Aranması

Süt işletmelerinde, çiğ sütün kalitesini belirleyecek bazı parametreler vardır. Çiğ sütün yağ ve protein oranları, toplam bakteri sayısı ve somatik hücre miktarları mutlaka kontrol edilmesi gereken kalite belirleyen parametrelerdir.

En önemli parametrelerden olan süt yağının düşük olması ve yağ ile protein miktarlarının oranı asitlenme riski hakkında bilgi verir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (Tebliğ No: 2000/6), çiğ sütün ve işlenmiş sütün taşıması gereken nitelikler ve sınır değerler konusunda temel alınmaktadır.

Tebliğde çiğ süt; “hayvanlardan belli aralıklarla sağılan, soğutulan ve içinde herhangi bir bileşen bulunmayan ya da içine herhangi bir madde ilave edilmemiş, herhangi bir işleme tabi tutulmamış süt demektir.” şeklinde ifade edilmektedir. Ancak her gıda sektöründe olduğu gibi süt ürünlerinde de taklit ve tağşiş ile maliyeti azaltma yolları kullanılmaktadır.

Tereyağı, yoğurt gibi süt ürünlerine bitkisel yağ katılması kesinlikle yasaktır. Ancak özellikle yoğurdun kıymetli yağı alınarak yerine tereyağı aroması ilave edilmiş margarin eklenerek “yağlı yoğurt” adı altında piyasaya sürülmektedir. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için çeşitli test işlemleri gerçekleştirilmektedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300