BLOG

Biyojen Aminler (Histamin) Tayini

Biyojen Aminler (Histamin) Tayini

Biyojen Aminler (Histamin) Tayini

Amino asitlerin dekarboksilasyonu sonucunda ya da aldehit ve ketonların aminasyon ve transaminasyonu ile oluşmuş bileşikler olan biyojen aminler, gıdalar aracılığıyla belirli dozun üzerinde alınması ile sağlık sorunlarında neden olmaktadır. Yüksek dozlarda ise ölümlere de neden olabilir. Bu nedenle özellikle insan sağlığı ve gıda kalitesi açısından biyojen amin varlığının tespiti önemlidir.

Yoğurt, tarhana, sucuk, kefir, boza gibi fermente ürünlerde fermantasyon sonucu olarak biyojen amin bileşikleri de oluşabilmektedir. Bu nedenle fermantasyon sırasında oluşan zararlı bileşikleri niceliği önemlidir. Biyojen Amin Tayini çoğunlukla et ürünlerinde ve genel fermente ürünlerde gerçekleştirilmektedir.

Biyojen aminler gıdalarda tat gelişiminde önemli katkıları olan bileşenlerdir. Biyojen aminler çoğunlukla proteince zengin gıdalar ve fermente gıdalarda oluşmaktadır. Gıda güvenliği ve gıda bozulması açısından büyük önem taşıdığı için “Biyojen Aminler (Histamin) Tayini” akredite ve yetkili Gıda Analiz Laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300