BLOG

Gıdalarda Ağır Metal Analizi

Gıdalarda Bulunan Ağır Metaller ve Tespiti...

Gıdalarda Ağır Metal Analizi

Sanayileşme ile endüstriyel toksik atık miktarının artması, çevre kirliliğini giderek artırmıştır. Özellikle de ağır metal kirliliği en büyük sorunlardan biridir. Suda çözünür yapıdaki endüstriyel atıklar toprağa ve suya kolaylıkla geçmektedir.

Toprakta ve suda bulunan ağır metaller gıdalara geçerek, gıdaların kalitesini ve verimi düşürmektedir. Kirletici en yaygın ağır metaller; arsenik (As), kurşun (Pb), cıva (Hg), krom (Cr), çinko (Zn), kadmiyum (Cd), bakır (Cu) ve nikel (Ni)’dir.

Söz konusu ağır metaller; yüksek konsantrasyonlarda insanlarda ve hayvanlarda büyük sorunlara neden olmaktadır. Ağır metal içeren atık su ile sulanan gıdalarda insan sağlığını riske atacak miktarda ağır metal içermektedir.

Gıdalarda fazla kurşun birikimi; beyin hasarı, anoreksiya, halsizlik, iştahsızlık, böbrek hasarı, karaciğer hasarı görülebilir.

Fazla bakır birikimi; nörotoksisite, baş dönmesi, ishal görülebilir.

Fazla kadmiyum birikimi; böbrek hasarı, kanser, akciğer yetmezliği, kilo kaybı görülebilir.

Vücutta ağır metal birikiminin zararları nedeniyle gıdalarda ağır metal testleri önemli test parametrelerindedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300