BLOG

Uçucu Yağ Analizi

Uçucu Yağ Analizi Hangi Gıdalarda Gerçekleştirilmektedir?

Uçucu Yağ Analizi

Uçucu yağ tanım olarak; aromatik ve uçucu yağ içeren bitkilerden genellikle distilasyon ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı, uçucu, kuvvetli kokulu ve yağımsı kompleks karışımlardır. Bu yağlar, açıkta bırakıldıkları takdirde oda sıcaklığında bile buharlaştıkları için, uçucu yağ veya eterik yağ olarak adlandırılır.

Uçucu yağların içerisinde; terpenik bileşikler, aromatik maddeler, düz zincirli hidrokarbonlar, azot ve kükürt taşıyan bileşikler bulundurur.

Uçu yağlar 3 farklı distilasyon yolu ile elde edilirler:

- Su distilasyonu
- Su ve buhar distilasyonu
- Buhar distilasyonu

Su distilasyonu, daha çok kurutulmuş olan ve kaynatıldığında bozulmayan bitkiler için, su ve buhar distilasyonu; ısıtıldığı zaman bozulan kuru veya yaş bitkier için, buhar distilasyonu ise sadece taze bitkiler için kullanılmaktadır.

Uçucu yağ miktarı, bitkilerde genel olarak % 1-2 oranında bulunmaktadır. Uçucu yağlar gıda sektöründe tat ve aroma verici maddeler olarak kullanılmaktadır. Baharatlarda bulunan uçucu yağlar, tat ve aroma verici olmasının yanı sıra koruyucu etkiye de sahiptir.

GIDA ÜRÜN ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300