BLOG

Diastaz Sayısı Tayini

Diastaz Sayısı Tayini

Diastaz Sayısı Tayini

Bal hem geleneksel hem yüksek kaliteli hem de sağlığı teşvik eden doğal bir gıda ürünüdür. Bal antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerin yanı sıra antioksidan aktiviteleri nedeniyle tıpta dahi kullanılmaktadır.

Satışa sunulan her gıda gibi bal da ürünü gibi ilgili mevzuatla belirlenmiş belirli bir kaliteye sahip olmalıdır. Uygun organoleptik ve kimyasal parametreler ancak balın uygun şekilde hazırlanması, işlenmesi ve depolanması ile sağlanabilir. Balın ana kalite parametreleri şunlardır: diastaz aktivitesi, prolin konsantrasyonu ve elektriksel iletkenliğin yanı sıra serbest asit, hidroksimetilfurfural (HMF) ve sukroz içeriğidir.

Tüketime sunulan balda herhangi bir garip tat, koku veya gıda maddesi bulunamaz. Ayrıca fermente olmaya başlamamış veya doğal enzimleri yok edecek veya önemli ölçüde inaktive edecek şekilde ısıtılamaz.

Diastaz (α-amilaz), balda çiçek nektarının toplanması ve olgunlaşması sırasında arı tarafından bala eklenen invertaz ve glikoz oksidazın yanında baskın enzimlerden biridir. Bir birim diastaz aktivitesi, 0.01 gram nişastayı 40 °C'de bir saat içinde öngörülen son noktaya dönüştürecek olan a-amilaz miktarı olarak tanımlanır.

Balın tazeliğinin göstergesi olarak diastaz sayısı kullanılır. Aynı zamanda enzimler ısıtma ve depolama faktörlerine duyarlı olduğu için işleme sırasında balın yoğun bir şekilde ısıtılıp ısıtılmadığını belirlemek için kullanılan bir parametredir.

BAL ANALİZLERİ İÇİN TEKLİF ALINIZ.

6300